Sony Future Filmmaker Awards 2024 încheie o a doua ediție de mare succes și anunță componența Juriului

COMUNICAT DE PRESĂ – 29 MARTIE 2024 – Creo anunță juriul competiției Sony Future Filmmaker Awards 2024. Cea de-a doua ediție a programului anual dedicat scurtmetrajelor și regizorilor s-a încheiat de curând și, la fel ca și anul trecut, oferă oportunități importante pentru dezvoltarea talentelor cinematografice din întreaga lume.

A doua ediție a competiției Sony Future Filmmaker Awards s-a desfășurat în perioada 15 iunie 2023 – 15 februarie 2024 și a înregistrat un număr de înscrieri dublu față de anul precedent. Competiția a fost înființată pentru a promova voci originale și diverse cu o perspectivă nouă asupra storytelling-ului, oferind regizorilor de film noi oportunități de carieră și acces la mecanismele interne ale industriei de film așa cum nu s-a mai întâmplat niciodată până acum. Înscrierea este gratuită și este deschisă tuturor regizorilor la nivel internațional, iar anul acesta competiția a primit un răspuns pozitiv susținut de o doză mare de entuziasm, fiind înscrise peste 8.400 de filme realizate de peste 5.000 de regizori din 148 de țări și teritorii.

Condus de regizorul Justin Chadwick pentru al doilea an consecutiv, juriul din acest an reunește un grup de experți de top din industrie, printre care: Michael Barker și Tom Bernard, co-fondatori și copreședinți ai Sony Pictures Classics, Rob Hardy ASC, BSC, regizor premiat la BAFTA, Kate Reid BSC, regizoare britanică premiată, Robert Primes ASC, regizor câștigător al premiului Emmy și cunoscuta regizoare australiană, Unjoo Moon.

Justin Chadwick, regizor premiat în teatru, televiziune și film și președinte al juriului, a declarat: „Este o mare plăcere să mă întorc în calitate de președinte al acestui nou juriu prestigios. Anul trecut, am adus în prim-plan 30 de regizori excepțional de talentați din întreaga lume, fiecare dintre ei având șansa unică de a avea acces la mecanismele interne ale industriei din Los Angeles, deschizând uși către oportunități de lansare în carieră. Din propria mea experiență, arta scurtmetrajului nu este în niciun caz una care să fie subestimată și abia aștept să descopăr și mai mulți profesioniști străluciți și talentați prin intermediul acestei viitoare selecții.”

Pornind de la o listă lungă de propuneri, în prima etapă a procesului de jurizare, Robert Primes ASC și Unjoo Moon vor selecta cele mai bune 30 de filme care vor face parte din lista scurtă în acest an. În cea de-a doua etapă a procesului, Michael Barker, Tom Bernard, Rob Hardy ASC, BSC și Kate Reid BSC vor alege câștigătorii categoriilor din acest an, premiind excelența creativă și abordările originale ale tehnicii narative. Ambele etape ale procesului de jurizare sunt conduse de Justin Chadwick, iar cei 30 de regizori preselecționați vor fi anunțați pe 23 aprilie 2024.

Beneficiind de o poartă de acces unică în culisele industriei, cei 30 de regizori preselecționați vor avea transportul asigurat către Los Angeles pentru a participa la un amplu program de workshop-uri și pentru a asista la ceremonia de decernare a premiilor, unde vor fi anunțați cei șase câștigători ai categoriilor, pe 30 mai 2024, la Teatrul Cary Grant, situat în incinta istoricului Sony Pictures Studios din Culver City, California. Cei șase câștigători vor fi recompensați cu premii în bani și echipamente Sony.

NOUTĂȚI ÎN 2024 ȘI PREMII

Ediția din 2024 a introdus un nou format al concursului, cu un total de șase categorii la care pot participa regizorii: Ficțiune, Non-Ficțiune, Mediu, Student, Future Format – cea din urmă fiind concentrată pe filme realizate exclusiv cu un smartphone -, dar și o nouă categorie de Animație.

În acest an, câștigătorii și regizorii preselecționați sunt invitați să participe la un program extins de patru zile de workshop-uri în Los Angeles, care oferă acces exclusiv în culisele industriei și acoperă o gamă largă de subiecte, de la prezentarea de proiecte, la aspecte juridice, colaborarea cu agențiile de talente și utilizarea tehnologiilor de ultimă oră. Începând cu această ediție, Sony Future Filmmaker Awards va avea loc primăvara, programul de patru zile de workshop și ceremonia de decernare a premiilor vor avea la Sony Pictures Studios in Culver City, California în perioada 28 – 31 mai 2024.

Pe lângă participarea la workshop și primirea de echipamente Sony, câștigătorii categoriilor Ficțiune, Non-Ficțiune, Mediu și Animație primesc și un premiu în bani în valoare de 5.000 de dolari. Câștigătorul categoriei Future Format primește un premiu în bani în valoare de 2.500 de dolari. Câștigătorul categoriei Student și instituția de care acesta aparține primesc fiecare echipament de imagistică digitală Sony.

Pentru mai multe detalii, accesați www.sonyfuturefilmmakerawards.com.

NOTE

Premiile Sony Future Filmmaker

Înființate de Creo și sponsorizate de Sony, premiile Sony Future Filmmaker Awards reprezintă un  program anual important de premiere a scurtmetrajelor, dedicat susținerii și promovării regizorilor și creatorilor independenți de pe tot globul. Remarcabilă datorită premiului impresionant pe care îl pune la dispoziție, competiția le oferă regizorilor de succes oportunități valoroase sub forma unei excursii la Los Angeles și la studiourile iconice Sony Pictures din Culver City, California, unde obțin acces exclusiv la experți și o perspectivă nouă asupra felului în care funcționează industria, din interior. În plus, câștigătorii primesc premii în bani și o gamă largă de echipamente de imagistică digitală Sony. Înscrierea este gratuită, iar premiile cuprind șase categorii: Ficțiune, Non-ficțiune, Mediu, Student, Animații și Future Format, acestea fiind evaluate de un juriu alcătuit din personalități importante din domeniu. Prin sprijinirea talentelor din industria filmului, materialelor video și storytelling-ului, Sony Future Filmmaker oferă oportunități pentru dezvoltarea excelenței creative. www.sonyfuturefilmmakerawards.com

Creo inițiază și organizează evenimente și programe pe trei direcții principale: fotografie, film și artă contemporană. Înființată în 2007 ca Organizația Mondială a Fotografiei, Creo a crescut în ceea ce privește domeniul de activitate, promovând misiunea sa de a dezvolta oportunități semnificative pentru creatori și de a-și extinde gama de activități culturale. Astăzi, proiectele sale remarcabile includ Premiile Sony World Photography Awards, Sony Future Filmmakers Awards, PHOTOFAIRS New York, PHOTOFAIRS Shanghai, Photo London.. Ca parte a Angus Montgomery Arts, Creo ajută la livrarea proiectelor grupului, cuprinzând unele dintre cele importante târguri de artă din lume. Preluând-și numele din latinescul „Eu creez”, Creo își propune astfel să sprijine și să încurajeze vocile creative. www.creoarts.com

Sony Corporation este o companie responsabilă pentru divizia Electronics Products & Solutions (EP&S) din cadrul Sony Group. Având viziunea de a „continua să ofere Kando și Anshin oamenilor și comunităților din întreaga lume, prin dezvoltarea tehnologiei și prin adresarea noilor provocări”, Sony dezvoltă produse și servicii în zone precum home entertainment & sunet, imagistică și dispozitive mobile. Pentru mai multe detalii, accesați  www.sony.net

* Ambele cuvinte sunt japoneze, Kando înseamnă emoție, iar Anshin are numeroase semnificații, cum ar fi pace, liniște, fiabilitate și încredere.

Sony Pictures Entertainment (SPE) este o subsidiară a Sony Group Corporation, cu sediul în Tokyo. Operațiunile globale ale SPE cuprind producția, achiziția și distribuția de filme; achiziția și distribuția producțiilor de televiziune; rețele de televiziune; crearea și distribuirea de conținut digital; dezvoltarea facilităților studioului și realizarea de noi produse, servicii și tehnologii de divertisment. Sony Pictures Television operează în întreaga lume zeci de companii de producție deținute în totalitate sau sau sub forma unei societăți în comun. Organizațiile de producție ale SPE Motion Picture Group sunt Columbia Pictures, Screen Gems, TriStar Pictures, 3000 Pictures, Sony Pictures Animation, Stage 6 Films, AFFIRM Films, Sony Pictures International Productions, și Sony Pictures Classics. Pentru informații suplimentare, vizitați: www.sonypictures.com/corp/divisions

MEMBRII JURIULUI COMPETIȚIEI DIN 2024

Justin Chadwick este un regizor britanic premiat în teatru, televiziune și film. Este cunoscut mai ales pentru filmele sale apreciate de critici, printre care Mandela, nominalizat la Oscar, BAFTA și Globul de Aur, Long Walk to Freedom (2013), The Other Boleyn Girl (2008), nominalizat la AFI și IFTA, Tulip Fever (2017) și The First Grader (2010). Filmele sale au câștigat numeroase premii, printre care Premiul publicului la Festivalul Internațional de Film de la Durban, Premiul publicului pentru cel mai bun film la Festivalul de Film Tribeca de la Doha, Premiul pentru cel mai bun regizor și Premiul publicului la Festivalul de Film de la Sedona și Premiul pentru cel mai bun film de lungmetraj la Festivalul de Film de la Palm Beach din 2010. Printre scurtmetrajele sale premiate se numără Boy (2011), Shakespeare Shorts (1996) și Family Style (1993). Cele mai recente proiectele ale sale sunt viitorul serial Disney+ Shardlake (2024) și Fear, aflat în prezent în producție.

Michael Barker este co-președinte și co-fondator al Sony Pictures Classics. Împreună cu Tom Bernard, a distribuit unele dintre cele mai bune filme independente. Anterior, a fost director executiv la prima companie de distribuție specializată din zilele noastre, United Artists (1980-1983), înainte de a co-fonda Orion Classics (1983-1991) și Sony Pictures Classics. De-a lungul carierei sale, Barker a lansat filme prestigioase care au primit 41 de premii Oscar din 187 de nominalizări, inclusiv nominalizări pentru Cel mai bun film pentru The Father, Call Me By Your Name, Whiplash, Amour, Midnight in Paris, An Education, Capote, Howards End și Crouching Tiger, Hidden Dragon. Bernard și Barker au primit numeroase distincții pentru munca lor, inclusiv onoruri din partea Sindicatului Regizorilor din America pentru contribuțiile lor semnificative în sprijinul industriei, au primit Legiunea de Onoare Franceză în semn de recunoaștere a contribuțiilor lor continue la cultura franceză, Premiul Spiritul Independenței de la Film Independent la Festivalul de Film din Los Angeles și Premiul The Women in Film Beacon de la Women in Film Los Angeles, în semn de recunoaștere a sprijinului lor de neegalat acordat femeilor regizoare de-a lungul carierei. În prezent, Barker este copreședinte al consiliului de administrație al Muzeului Imaginilor în Mișcare, face parte din consiliul consultativ al decanului de la Entertainment Media și Tehnologie Consiliul Consultativ al Decanului de la NYU Stern School of Business și a predat în trecut la Școala de Arte de la Universitatea Columbia și la Universitatea din Chicago. De asemenea, a fost inclus în Texas Film Hall of Fame.

Tom Bernard este co-președinte și co-fondator al Sony Pictures Classics. Împreună cu Michael Barker, a distribuit unele dintre cele mai bune filme independente. Anterior, a fost director al primei companii de distribuție specializată din zilele noastre, United Artists (1980-1983), înainte de a co-fonda Orion Classics (1983-1991) și Sony Pictures Classics. De-a lungul carierei sale, Bernard a lansat filme prestigioase care au primit 41 de premii Academy Awards din 187 de nominalizări, inclusiv nominalizări la categoria Cel mai bun film pentru The Father, Call Me By Your Name, Whiplash, Amour, Midnight in Paris, An Education, Capote, Howards End și Crouching Tiger, Hidden Dragon. Bernard și Barker au primit numeroase distincții pentru munca lor, inclusiv distincția de către Sindicatului Regizorilor din America pentru contribuțiile lor semnificative în sprijinul industriei, au primit Legiunea de Onoare Franceză în semn de recunoaștere a contribuțiilor lor continue la cultura franceză, premiul Premiul Spiritul Independenței de la Film Independent la Festivalul de Film din Los Angeles și premiul The Women in Film Beacon Award de la Women in Film Los Angeles, în semn de recunoaștere a sprijinului lor de neegalat acordat femeilor regizoare de-a lungul carierei. Bernard, premiat de două ori cu premiul Monmouth Arts pentru dedicarea sa în domeniul artelor, este comisarul de film al statului New Jersey, copreședinte al Festivalului de muzică și film din Asbury Park și membru al Academiei de Arte și Științe Cinematografice și al Academiei Britanice de Arte Cinematografice și de Televiziune, al consiliului de administrație al Fundației Teatrul Count Basie, al Consiliului Consultativ al Atlantic Highland Arts și al Consiliului Monmouth County Arts.

Rob Hardy ASC, BSC este un regizor britanic, care a fost premiat pentru munca sa revoluționară în Mission: Impossible – Fallout (2018) și colaborarea sa continuă cu Alex Garland la Ex-Machina (2014), Annihilation (2018), Devs (2020), Men (2022) și la viitorul film epic visceral Civil War (2024). A câștigat, de asemenea, premiul BAFTA pentru cinematografie pentru puternica dramă Boy A (2007), care a fost urmată rapid de Red Riding 1974 (2009). Alte credite includ atmosfericul Shadow-Dancer (2012) al lui James Marsh și filmul de epocă Invisible Woman (2013) pentru Ralph Fiennes.

Unjoo Moon este un regizor australian născut în Coreea de Sud. Este cunoscută pentru lungmetrajul I Am Woman (2020), care a avut premiera la Festivalul Internațional de Film de la Toronto din 2019 și pentru care a primit o nominalizare la categoria Cel mai bun regizor la Sindicatul Regizorilor Australieni și 9 nominalizări la Premiile Academiei Australiene de Arte Cinematografice și de Televiziune, inclusiv pentru Cel mai bun film, și a primit premiul inaugural Premiul Athena pentru Inovație, sponsorizat de Netflix. După ce a lucrat ca reporter la ABC TV, pasiunea sa pentru storytelling a condus-o la Școala de Film, Televiziune și Radio din Australia, unde l-a întâlnit pe partenerul său de creație, regizorul Dion Beebe, câștigător al premiului Oscar. Împreună au fondat compania de producție Deep Blue Pacific și s-au mutat la Los Angeles, unde Moon a urmat cursurile Institutului American de Film, absolvind cu un Master în Arte Fie și cu premiul Franklin J Schaffner pentru regie. A regizat și produs numeroase scurtmetraje, videoclipuri muzicale, reclame și documentare premiate, inclusiv The Zen of Bennett (2012), iar în prezent lucrează la o adaptare a romanului de debut al lui David Yoon, Frankly in Love, bestseller în New York Times. În prezent, face parte din Consiliul Absolvenților de la Institutul American de Film și este președinte al Grupului Consultativ Inaugural al absolvenților Școlii de film, televiziune și radio din Australia.

Robert Primes ASC a început ca regizor de documentare, apoi a devenit regizor de filme comerciale. A fost director de imagine pentru televiziune și filme, regizând primul sezon al serialului Thirtysomething (1989). A primit două premii Emmy pentru My Antonia (1995) și serialul Felicity (1998), precum și premiul Societății Americane a Cinematografilor pentru MDs (2002), prima emisiune filmată digital care a câștigat un premiu major pentru cinematografie. Primes a făcut lobby în Congres pentru drepturile artiștilor și pentru un standard mai ridicat de calitate a imaginii TV și a reprezentat, de asemenea, regizorii de film în cadrul Consiliul Național pentru Conservarea Filmelor. A predat cinematografie la Institutul American de Film timp de opt ani și a făcut parte din consiliile de administrație ale Societății Americane a Regizorilor și Sindicatului Internațional al Regizorilor.

Kate Reid BSC este o regizoare premiată. După ce a lucrat ca asistent de cameră, a studiat cinematografia la prestigioasa Școală Națională de Film și Televiziune, unde a fost beneficiara bursei Freddie Francis. Printre creditele recente ale lui Kate se numără al doilea sezon al serialului Silo de la Apple TV+, adaptarea lui Steven Knight a filmului Great Expectations (2023), The Baby (2022) de la HBO și The Nevers (2021), pentru care a primit o nominalizare la Societatea Americană a Regizorilor pentru cea mai bună imagine cinematografică într-un serial de televiziune necomercial. Printre alte credite se află Game of Thrones (2019) de la HBO, Hanna (2019) de la Amazon Prime, Press (2018) de la BBC One, Marcella (2016) de la Netflix, The Closer We Get (2015), serialul câștigător al premiului Emmy Years of Living Dangerously (2014) și Venus Vs. (2013) de Ava DuVernay. Filmele lui Kate au fost proiectate la festivaluri internaționale, precum Sundance, Berlin și SXSW. Ea a câștigat numeroase premii pentru cea mai bună cinematografie pentru scurtmetrajele sale, inclusiv premiul Underwire pentru Nazi Boots (2015). Kate a fost inclusă în lista Screen Daily & The British Film Commission’s Next Generation dedicată regizorilor din Marea Britanie în 2020 și a fost numită unul dintre cei 10 regizori de pe lista Ascending Stars of Cinematography a revistei Definition Magazine din 2018. În același an, a fost invitată să devină membră a Societății Britanice a Cinematografilor.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *