Comertul online produce anual zeci de mii de tone de deseuri de ambalaje

  • Potrivit datelor publice analizate de specialistii Clean Recycle, in Romania aproximativ 10.000 de platforme comercializeaza produse din diverse categorii, in mediul online.

 

  • Comerciantii de produse online au obligatia sa recicleze sau sa valorifice 60% din volumul total al ambalajelor puse pe piata, insa datele industriei de profil arata ca acestia sunt absenti de pe piata reciclarii. In cazul neindeplinirii obligatiilor legale, acestia au obligatia de a plati 2 lei / kg.   

 

  • In Romania, vanzarile din sectorul e-commerce au atins pragul de 6,2 mld. EUR in 2021, iar la finalul anului 2022 vor depasi 6,8 mld. EUR, in crestere cu 10%*, conform datelor industriei de profil.  

 

  • 38% dintre romani au cumparat in ultimul an produse de pe site-uri e-commerce**, iar cantitatea de deseuri de ambalaje generate in urma acestor livrari se ridica la zeci de mii de tone, apreciaza specialistii Clean Recycle.

Bucuresti, 6 decembrie 2022 – Comertul electronic s-a dezvoltat puternic in Romania in ultimii 10 ani si in special in perioada pandemiei, iar potrivit datelor publice analizate de Clean Recycle in Romania activeaza aproximativ 10 mii de platforme care comercializeaza produse din diverse categorii, in mediul online.

 

Cu toate acestea, numarul celor care indeplinesc obligatia legala de a recicla si valorifica un procent de 60% din deseurile din ambalaje puse pe piata, conform obligatiilor legale, este unul inca redus, apreciaza specialistii Clean Recycle.  

 

In Romania, vanzarile din sectorul e-commerce au atins pragul de 6,2 mld. EUR in 2021, iar la finalul anului 2022 vor depasi 6,8 mld. EUR, in crestere cu 10%*, potrivit datelor industriei de profil.

Cumparaturi zilnice online de 17 mil. EUR, in ultimul an in Romania  

 

38% dintre romani au cumparat in ultimul an produse de pe site-uri de profil**, iar cantitatea de deseuri de ambalaje generate in urma acestor livrari se ridica anual la cateva zeci de mii de tone, apreciaza specialistii Clean Recycle.

Toti comerciantii au insa obligativitatea de a raporta integral cantitatile de ambalaje si de deseuri din ambalaje puse pe piata din Romania, cat si de a le valorifica si repune in circuitul economic, chiar si in situatia in care ambalajele provin din import.

“Conform datelor Clean Recycle, operatorii e-commerce raporteaza intr-un procent foarte mic, insignifiant deseurile din ambalaje pe care le aduc pe piata, iar motivul principal este lipsa de informare asupra obligatiilor legale, cat si a mijloacelor de coercitie pentru cei care nu isi indeplinesc aceste obligatii.  Exista doua tipuri de ambalaje care trebuie raportate, in achizitiile online: ambalajul prin care este adus acasa consumatorului coletul de catre firmele de curierat, dar si ambalajul produsului comcercializat,” declara Cosmin Monda, fondator si CEO Clean Recycle.

 

In special segmentul produselor de beauty si cosmetice, insa si electrocasnicele sau alte segmente ale comertului electronic, inclusiv produsele importate si comercializate local in mediul online, sunt absente de pe piata reciclarii (nu se regasesc in raportarile privind colectarea si valorificarea deseurilor din ambalaje), desi acestea genereaza tone de ambalaje anual, pe piata locala.

Toti generatorii de deseuri din ambalaje au obligativitatea reciclarii si valorificarii unui procent de 60% din cantitatile puse pe piata. In caz contrar, acestia au o obligatie fiscala de 2 lei/kilogram pentru cantitatile neraportate si nevalorificate.

Principalele categorii de produse comercializate la nivelul Uniunii Europene, in 2021, au fost articole de vestimentatie (68%), livrari de mancare (31%), mobila si accesorii pentru locuinta (29%), cosmetice si produse de infrumusetare (27%)**.

 

Clean Recycle este unul dintre primii 5 jucatori pe piata locala a transferului de responsabilitate privind deseurile de ambalaje (OIREP), preluand obligativitatea raportarii, colectarii si valorificarii ambalajelor si deseurilor din ambalaje puse pe piata de producatori si importatori. Clean Recycle gestioneaza un portofoliu de peste 700 de companii care produc si pun pe piata deseuri de ambalaje, active pe intreg teritoriul Romaniei, din domenii precum FMCG si retail, agribusiness, automotive, distributie, productie industriala, farmaceutice s.a.

*GPeC

**Eurostat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *