Xiaomi dezvoltă tehnologia proprietară de redare a vocii pentru a ajuta oamenii cu tulburări de vorbire
Proiectul “Own My Voice” oferă posibilitatea deținerii unor voci unice și personalizate
București, ROMÂNIA, 19 mai 2022 – Xiaomi, companie de electronice de larg consum și producție inteligentă, cu smartphone-uri și hardware inteligent conectate la bază printr-o platformă IoT, a prezentat cea mai recentă aplicație de algoritmi avansați și tehnologie proprietară de redare a vocii, destinate publicului larg. Tehnologia Text-To-Speech în stil spontan este dezvoltată de Xiaomi AI Labs și folosită pentru a genera o voce unică și personalizată pentru un utilizator cu tulburări de vorbire.
Acesta poate comunica de acum cu ceilalți folosind „propria voce”, în locul vocii electronice monotone. Ca parte a proiectului de pre-cercetare “Own My Voice” condus de Xiaomi Technical Committee, această realizare de succes demonstrează angajamentul Xiaomi – “Tech for Good” (Tehnologie pentru bine) – și, totodată, misiunea companiei „de a le oferi tuturor oamenilor din lume posibilitatea să se bucure de o viață mai bună prin intermediul inovațiilor tehnologice”.
De ce a lansat Xiaomi acest proiect?
Xiaomi pune preț pe bunăstarea oamenilor și se străduiește să le satisfacă necesități diferite prin inovațiile tehnologice. Compania a descoperit că mulți dintre cei cu tulburări de vorbire și-ar dori să aibă voci personalizate, așa că a înființat echipa pentru proiectul “Own My Voice”. Aceasta a invitat o persoană cu tulburări de vorbire pentru a-i oferi o voce nouă. Zhu Xi, inițiator al conversației din cadrul Technology Committee pentru Tech for Good, Xiaomi Corporation, a declarat: „Suntem entuziasmați să putem explora beneficiile multiple pe care inovația tehnologică ni le pune la dispoziție, cum ar fi această soluție pentru cei care își doresc o identitate proprie sau încearcă să își construiască una”.
Cum a desfășurat Xiaomi proiectul?
Pentru a genera vocea cea mai potrivită și personalizată pentru beneficiar, echipa proiectului a recrutat peste 200 de voluntari din cadrul Xiaomi care și-au donat vocile. S-a folosit algoritmul de corelare al amprentei vocale pentru a sincroniza caracteristicile vocilor donate de voluntari cu cele ale destinatarului. Prin această abordare, s-au identificat cele mai potrivite sunete de bază ca sistem de referință pentru destinatar. S-a ținut cont și de reglementările de protecție a vieții private și, prin urmare, vocea aleasă a fost modificată printr-un procedeu acustic complex pentru a dezvolta un sunet nou și original.
Mai departe, s-a folosit tehnologia Text-To-Speech în stil spontan pentru a realiza modelul AI, iar noua voce a căpătat gradual ritm și intonație naturale pentru a exprima emoțiile și tonul uman.
Proiectul “Own My Voice” combină o varietate de algoritmi avansați cu tehnologia proprietară Xiaomi de viteză a discursului pentru a asigura specificitatea, siguranța și autenticitatea ridicată a vocii sintetizate. S-a creat astfel o nouă viziune asupra unui discurs personalizat pentru utilizatorii cu tulburări de vorbire.
Care este semnificația proiectului?
Un grup de experți în tehnologia vorbirii din cadrul Xiaomi AI Labs reprezintă coloana vertebrală a proiectului. Din 2017 și până acum, aceștia au publicat 37 de documente despre vorbire, prezentate la conferințe internaționale de top, cum ar fi Conferința Internațională despre Acustică, Vorbire și Procesarea Semnalului (ICASSP). Succesul proiectului “Own My Voice” depinde foarte mult de tehnologia Text-To-Speech în stil spontan dezvoltată de ei.
În esență, tehnologia Text-To-Speech în stil spontan face ca vocea sintetică să sune ca cea a unui om, din punct de vedere al intonației, pauzelor, vitezei și altor caracteristici. Cu ajutorul ei se înlocuiește vocea electronică monotonă și nenaturală. În prezent, această tehnologie se aplică mai multor dispozitive inteligente, echipate cu Xiaoai, asistentul vocal AI al Xiaomi. Proiectul “Own My Voice” demonstrează că tehnologia Text-To-Speech în stil spontan poate fi adoptată pe scară largă în zonele de accesabilitate și poate îmbunătăți experiența utilizatorilor.
Zhu Xi a adăugat: „Dacă observăm și ne adresăm nevoilor unor grupuri minoritare într-un stadiu incipient, procesul de difuzare a tehnologiei ar putea fi cu mult scurtat. Acest lucru permite ca beneficiile noilor tehnologii să devină accesibile utilizatorilor cu nevoi speciale, fără întârziere.”
În continuare, Xiaomi va primi feedback de la destinatarul vocii și va studia fezabilitatea proiectului la o scară mai largă. Xiaomi va continua să susțină accesul la cele mai noi tehnologii, cu scopul de a satisface nevoile diverse ale oamenilor prin inovarea tehnologică.
Despre Xiaomi Corporation
Xiaomi Corporation a fost fondată în aprilie 2010 și listată pe tabloul principal al Bursei de valori din Hong Kong la 9 iulie 2018 (1810.HK). Xiaomi este o companie de internet, telefoane inteligente și hardware inteligent, conectate printr-o platformă IoT. Punând accent deopotrivă pe inovație și calitate, Xiaomi este preocupată constant ca utilizatorii săi să se bucure de o experiență de înaltă calitate și totodată pune accent pe eficiența operațională. Compania construiește fără încetare produse uimitoare, cu prețuri juste, pentru a le permite tuturor oamenilor să se bucure de o viață mai bună prin intermediul unei tehnologii inovatoare.
Xiaomi este unul din cele mai mari mari branduri de telefoane inteligente la nivel mondial. Cota de piață a companiei în ceea ce privește livrările de smartphone-uri s-a clasat pe locul 3 la nivel global în 2021. Compania a creat cea mai mare platformă AIoT (AI+IoT) pentru utilizatorii săi, cu 434 de milioane de dispozitive inteligente conectate la această platformă, în afară de telefoane și laptopuri, la data de 31 decembrie 2021. Produsele Xiaomi sunt prezente în peste 100 de piețe din întreaga lume. În august 2021, compania a fost listată pentru a treia oară în topul Fortune Global 500, urcând pe poziția 338, ceea ce reprezintă un avans de 84 de locuri față de 2020.
Xiaomi face parte din Hang Seng Index, Hang Seng China Enterprises Index, Hang Seng TECH Index și Hang Seng China 50 Index.
Pentru mai multe informații despre Xiaomi, vizitează: http://blog.mi.com/en/
Urmărește update-urile despre Xiaomi România pe Facebook, Instagram, Youtube.