Solutiile IoT Schneider Electric au transformat o fabrica veche din Cluj-Napoca intr-o cladire de birouri certificata BREEAM – cel mai inalt calificativ pentru cladirile verzi
- Cladirea a primit calificativul Outstanding in evaluarea realizata pe baza criteriilor standardului international BREEAM
- Pentru reabilitarea si extinderea acestei cladiri au fost folosite mai multe solutii Schneider Electric, printre care EcoStruxure Building Operation pentru BMS, solutia Smart Panel de tablouri electrice comunicante cu interfete Smartlink, integrare control iluminat pe protocol Dali si KNX
Bucuresti – 5 iulie 2019 – Schneider Electric, liderul transformarii digitale a managementului energiei si automatizarii, a asigurat solutiile tehnice pentru transformarea fostei fabrici de confectii clujene Flacara in prima cladire din Romania care a obtinut cel mai inalt nivel de evaluare, conform criteriilor standardului international BREEAM: cladirea de birouri Binarium.
Prin intermediul partenerului EcoXpert- Terabit S.A. din Cluj-Napoca, Schneider Electric a furnizat solutiile sale de curenti tari (tablouri electrice smart, baterie de compensare, bare capsulate verticale, bare capsulate orizontale, bare de iluminat cu comunicatie), sisteme pentru centre de date (rack-uri, UPS, unitati de climatizare in row, chiller IT, bare capsulate si tablou de distributie, sistem de monitorizare DCIM) si sistemul BMS Ecostruxure Building Operation. Solutia BMS integreaza 6 servere de automatizare distribuite, peste 550 butoane si senzori pe protocol de comunicatie KNX, 32 Interfete Dali, peste 30 de automate cu functii de variatie flux luminos, control jaluzele exterioare, peste 35 echipamente Smartlink din tablourile comunicante tip Smart Panel.
„Solutia Schneider Electric BMS EcoStruxure Building Operation i-a permis partenerului nostru EcoXpert, Terabit, sa proiecteze si sa implementeze un sistem BMS complex care poate monitoriza si controla toate instalatiile din cladire”, afirma Monica Bucurescu – Inginer de vanzari BMS, Schneider Electric Romania. „Cladirea dispune de sute de senzori si elemente periferice KNX de comanda si control, o retea distribuita de servere de automatizare si controlere care monitorizeaza si controleaza infrastructura electrica, infrastructura HVAC, solutia de iluminat complet adresabila DALI, compusa din peste 1500 de corpuri iluminat LED, iluminatul exterior si arhitectural, jaluzelele exterioare. Sistemul BMS permite integrarea si monitorizarea a peste 200 de contoare electrice, termice si de apa, in vederea inregistrarii si monitorizarii parametrilor de contorizare.
„Materialele si tehnologiile folosite in realizarea cladirii i-au determinat pe experti sa-i acorde calificativul Outstanding in evaluarea realizata pe baza criteriilor standardului international BREEAM. Astfel, proiectul de reconversie a terenului fostei fabrici Flacara a devenit prima cladire din Romania care a primit la gala premiilor BREEAM Awards 2019 o dubla premiere pentru Europa Centrala si de Est”, explica Monica Bucurescu.
Compania Terabit, EcoXpert BMS, a reusit sa conecteze, parametrizeze si sa integreze complet noua solutie inovatoare de climatizare cu distributie prin pardoseala – UFAD si, astfel, sa monitorizeze si sa controleze o mare parte dintre cele peste 15.000 de variabile aferente parametrilor specifici ale celor peste 480 de echipamente de climatizare distribuite, care compun infrastructura HVAC.
„Consideram ca aceasta cladire este perfect adaptata si complet aliniata in actualele tendinte ale solutiilor integrate de automatizare ale cladirilor si reprezinta fidel arhitectura si conceptul unei infrastructuri IoT de nivel inalt, specifica pentru cladirile de birouri moderne. Aceasta asigura o operare optima pe toata durata de viata a cladirii, ceea ce va permite controlul si reducerea continua a costurilor de exploatare, odata cu asigurarea unui confort sporit si a unei productivitati maxime a utilizatorilor” , spune Vasile Ploscariu, General Manager Terabit SA.
In prezent, Binarium gazduieste birourile a peste 600 de angajati ai unor companii cunoscute din domeniul IT.
Printre cele mai importante solutii tehnologice folosite in amenajarea Binarium se regasesc:
- un sistem complex UFAD (underfloor air distribution), bazat pe distributia aerului prin pardoseala, ce asigura o eficienta energetica crescuta si o mare flexibilitate in momentul recompartimentarii si remodelarii spatiului interior. Sistemul este compus din peste 480 de echipamente de climatizare, prin care se asigura incalzirea, racirea si ventilarea spatiului.
- corpuri de iluminat moderne pe baza de LED, a caror intensitate poate fi reglata individual, in functie de nevoi si de iluminatul natural;
- un sistem BMS compus dintr-o retea distribuita de servere de automatizare si de controlere, care monitorizeaza si controleaza infrastructura electrica si sistemele de instalatii ale cladirii, masoara permanent consumul de apa si de energie; astfel, sistemul de iluminat din cladire este controlat prin intermediul comunicatiei Dali, a butoanelor de comanda si a senzorilor de lumina si de prezenta;
- consum redus de energie, datorita eficientei sporite a anvelopei, instalatiilor si echipamentelor, precum liftul cu recuperare de energie la coborare.
Astfel, solutia BMS Schneider Electric, Ecostruxure Building Operation, permite monitorizarea si controlul a zeci de mii de variabile accesibile prin intermediul tuturor interfetelor de comunicatie ale echipamentelor si instalatiilor monitorizate.
Despre Schneider Electric
La Schneider, credem ca accesul la electricitate, prin intermediul unor solutii inteligente, si la tehnologie este un drept fundamental al omului. Le oferim tuturor ocazia de a face mai multe lucruri cu mai putine resurse, asigurand prezenta vietii oriunde, oricand si pentru oricine – Life is On!
Furnizam solutii digitale in domeniul energiei si al automatizarii, in scopul asigurarii eficientei si sustenabilitatii. Imbinam cele mai bune tehnologii pe zona energetica, de automatizari in timp real, de software si servicii integrate pentru locuinte, in cladiri, centre de date, infrastructura si in diferite industrii.
Ne-am luat angajamentul sa descoperim posibilitatile infinite ale unei comunitati deschise, globale, inovatoare, care ne impartaseste telul si valorile noastre de incluziune si imputernicire.
Urmariti-ne pe:
Despre Binarium
Cladirea Binarium a fost construita pe structura fostei fabrici de confectii clujene ’Flacara’, cu o vechime de 60 ani. In anul 2014, cladirea vechii fabrici dezafectate a fost preluata de catre compania TACO DEVELOPMENTS, care a decis sa o reabiliteze si sa o transforme. Echipa de arhitecti a convins beneficiarul sa extinda si sa reabiliteze cladirea, ca alternativa la demolarea si reconstructia unei noi cladiri.