Cum se raporteaza romanii la un viitor mai bun: un nou studiu IRES evidentiaza comportamentele de sustenabilitate ale romanilor
- Jumatate dintre romani au auzit vorbindu-se recent despre ideea de sustenabilitate, iar 2 din 3 romani se declara pro sustenabilitate, ceea ce arata ca romanii isi doresc un comportament social responsabil.
- Familia este factorul – cheie de influentare a comportamentului sustenabil, peste 53% dintre cei care isi autoevalueaza deprinderile drept sustenabile declarand ca au fost influentati in adoptarea acestora de catre familie.
- Romanii asociaza sustenabilitatea cu sustinerea financiara, utilizarea eficienta a resurselor, durabilitate, protectia mediului, utilizarea resurselor regenerabile, reciclare si preocupare pentru viitor.
- BAT construieste un viitor mai bun, (A Better Tomorrow™), in care sustenabilitatea este in centrul intregii sale activitati.
Bucuresti, 16 noiembrie 2023 – 51% dintre romani au auzit vorbindu-se in ultima perioada despre ideea de sustenabilitate, iar 2 din 3 dintre acestia se declara pro sustenabilitate, ceea ce sugereaza dezirabilitatea acestui tip de comportament la nivel social. Familia este factorul cheie care influenteaza comportamentul sustenabil, iar aproape 3 din 4 romani confirma nevoia de informare, respondentii indicand drept factori stimulatori pentru un comportament pro sustenabil informatia, implicarea, exemplele de buna practica sau implicarea companiilor private. Acestea sunt rezultatele celui mai recent studiu IRES, “Comportamente de sustenabilitate ale Romanilor”, realizat in cadrul campaniei BAT Romania “Alege Asumat un Oras Curat”.
Potrivit studiului, intre cele mai frecvent evidentiate comportamente sustenabile se numara colectarea si reciclarea selectiva (98%), achizitia de electrocasnice cu consum redus de energie (97%), participarea la actiuni de ecologizare, impadurire, stoparea defrisarii (96%), utilizarea de pungi biodegradabile sau ambalaje reciclabile (95%), izolarea termica a locuintelor (95%), reducerea deseurilor in urma consumului de alimente (95%) sau utilizarea becurilor de tip led (94%).
Familia este un factor cheie care influenteaza comportamentul sustenabil, peste jumatate (53%) dintre cei care isi autoevalueaza deprinderile drept sustenabile declarand ca au fost influentati in adoptarea acestora de catre familie. De asemenea, factorii pe care romanii ii considera stimulatori pentru un comportament pro sustenabil sunt informatia, implicarea, exemplele de buna practica sau implicarea companiilor private. Nevoia de informare privind sustenabilitatea este confirmata de aproape 3 din 4 romani.
“Un viitor mai bun incepe cu fiecare dintre noi si cu fiecare gest pe care il facem, la nivel individual. Ne bucuram ca, prin acest studiu, sa oferim un reper important de informare, asa cum au indicat si respondentii, pentru a incuraja comportamentul responsabil la nivel de societate. Sustenabilitatea este in centrul afacerii BAT si, alaturi de o strategie foarte clara la nivel de grup si parametri de evaluare specifici, credem in actiuni concrete si exemple de buna practica care pot sa contribuie, in mod real, la un viitor mai bun pentru generatiile urmatoare”, a declarat Ileana Dumitru, Director juridic si afaceri externe, Aria Europa de Sud – Est din cadrul BAT.
“Ne bucuram sa fim alaturi de BAT in acest efort de intelegere si sprijnire a ideii de sustenabilitate in Romania. Desi aparent e un concept de import, sustenabilitatea operationalizata, cuantificata si masurata se regaseste in mentalitatea romaneasca fie sub influenta traditiilor dinainte de 1989 pentru generatia X, fie sub forma de atitudini formate sau transmise sub influenta familiei, a retelelor de socializare si a televiziunii pentru generatiile Y si Z. Una dintre concluziile cheie ale studiului este ca sustenabilitatea este un concept acceptat social, cu un rol sintetic de orientare atitidinala si de modelare a unor comportamente proactive privind colectarea si reciclarea selectiva, consumul redus de energie, grija fata de mediu si preocupare pentru viitor. Este de subliniat aici si asteptarea romanilor privind implicarea si bunele practici ale companiilor private privind sustenabilitatea,” precizeaza Dan Jurcan, sociolog, director de cercetare IRES.
La nivelul celor 3 entitati din Romania, BAT organizeaza continuu ample actiuni de protejare si constientizare a reducerii consumului de resurse sau de donare pentru reciclare si reutilizare. BAT organizeaza permanent in Romania campanii de colectare selectiva a versiunilor anterioare ale dispozitivelor sale electronice, in peste 360 de puncte de colectare din tara, iar echipa locala a companiei a participat la plantarea a peste 2.000 de copaci doar in 2023. Totodata, fabrica BAT din Ploiesti a obtinut anul trecut certificarea AWS (Alliance for Water Stewardship), confirmand angajamentul companiei pentru protejarea resurselor de apa.
Potrivit studiului IRES, 54% dintre romani spun ca in gospodaria lor, adultii sunt preocupati in cea mai mare masura de economisirea energiei electrice, a apei, colectare selectiva sau alte actiuni sustenabile.
Sustenabilitatea este asociata cu sustinerea financiara, utilizarea eficienta a resurselor, durabilitate, protectia mediului, utilizarea resurselor regenerabile, reciclare si preocupare pentru viitor. Rugati sa defineasca conceptul, cei mai multi intervievati au mentionat „sustinerea financiara a unei idei sau a unui proiect” (18%), iar 15% au precizat ca sustenabilitatea se refera la utilizarea eficienta a resurselor, conservarea acestora; mai sunt amintite frecvent si continuitatea sau durabilitatea (11%), responsabilitatea financiara (7%) sau activitati benefice pentru mediu si omenire (6%).
Principalele surse de informare cu privire la actiuni sustenabile sunt reprezentate de televiziune (6 din 10 respondenti), site-uri de internet (aproximativ jumatate dintre intervievati), retelele de socializare (3 din 10 participanti la cercetare), precum si radio (aproape o cincime dintre respondenti).
Studiul a fost realizat de IRES in cadrul campaniei BAT Romania – Alege Asumat un Oras Curat, iar concluziile sale se bazeaza pe perceptiile unui esantion reprezentativ de 1101 respondenti adulti. Studiul a fost realizat de IRES in perioada 28 iulie – 4 august 2023, iar echipa de cercetare a folosit metoda de colectare CATI (interviu telefonic asistat de calculator).
Despre BAT in Romania
- BAT, cel mai mare jucator de pe piata tutunului din Romania, a generat un impact de peste 125 de miliarde de euro in economie in primii 25 de ani de prezenta pe piata locala. Din aceasta suma, circa 24 de miliarde de euro reprezinta contributie directa la bugetul de stat, sub forma de taxe si accize.
- BAT este unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul de stat al Romaniei. La nivelul anilor 2020 si 2021, BAT a avut o contributie de peste 20 de miliarde lei la bugetul statului, in cei doi ani, sub forma de taxe si accize.
- BAT are peste 3.000 de angajati si creeaza alte 30.000 de locuri de munca pe lantul de distributie si aprovizionare.
- BAT a lansat in Romania in 2019 campania Alege Asumat un Oras Curat, o campanie de informare a consumatorilor privind gestionarea responsabila a deseurilor si utilizarea responsabila a resurselor, cu scopul de a atrage atentia asupra gesturilor simple pe care fiecare dintre noi le poate face pentru protejarea mediului si a comunitatii.
Despre BAT la nivel global
BAT este o companie de top cu o gama variata de bunuri de larg consum, al carei obiectiv strategic este construirea unui viitor mai bun – A Better Tomorrow™ – si reducerea impactului asupra sanatatii prin asigurarea unor optiuni variate de produse placute cu risc redus destinate consumatorilor adulti.
Compania sustine clar ca tigarile cauzeaza riscuri majore la adresa sanatatii si ca singura modalitate prin care acestea pot fi evitate este renuntarea la fumat. BAT ii incurajeaza pe cei care continua sa fumeze sa faca trecerea complet la alternative cu risc redus* dovedit stiintific. Pentru a realiza acest lucru, BAT se transforma intr-o afacere cu multiple categorii de bunuri de larg consum, centrata cu adevarat pe consumatori.
Obiectivul BAT este ca 50 de milioane de consumatori sa aleaga produsele sale care nu implica arderea tutunului pana in 2030 si de a genera venituri de 5 miliarde de lire sterline din noile categorii pana in 2024. BAT si-a stabilit o serie de obiective ambitioase de sustenabilitate, precum neutralitatea emisiilor de carbon pentru Scopurile 1 si 2 pana in 2030, eliminarea utilizarii plasticului de unica folosinta non-necesar si realizarea tuturor ambalajelor din plastic reutilizabil, reciclabil sau compostabil pana in 2025.
BAT are peste 50.000 de angajati. Grupul BAT a generat venituri de 27,65 miliarde de lire sterline in 2022 si un profit din operatiuni de 10,5 miliarde lire sterline.
Portofoliul strategic al companiei include marcile sale globale de tigarete si o categorie tot mai larga de produse cu risc redus* din tutun si nicotina, precum si produse traditionale din tutun care nu implica ardere. Portofoliul include produse precum tigari electronice, produse de incalzire a tutunului, produse moderne pentru uz oral, inclusiv produse cu nicotina pentru uz oral fara tutun, precum si produse orale traditionale precum snus si snuff umed. In prima jumatate a anului 2023, 24 de milioane de consumatori au ales noile categorii de produse BAT care nu implica arderea tutunului, o crestere de 1,5 milioane fata de anul 2022.
*Bazat pe dovezile existente si presupunand o trecere completa de la fumat la aceste produse, care nu sunt lipsite de risc si provoaca dependenta.