Aerul poluat din locuințe influențează sănătatea mentală. Expunerea îndelungată la poluare poate crește cu 17% tulburările bipolare, cu 6% diagnosticele de depresie și cu 20% cazurile de tulburare de personalitate
Există o forță invizibilă în locuințe care are un efect surprinzător asupra sănătății mentale și fizice: aerul. Cele mai recente studii care investighează calitatea aerului din interiorul locuinței arată că acesta poate fi la fel de nociv ca o stradă aglomerată la ora de vârf. Efectuarea unor schimbări simple acasă poate ajuta la reducerea impactului negativ asupra sănătății.
55% din populația lumii trăiește în medii urbane. Dacă urbanizarea continuă în acest fel, așa cum este de așteptat, se estimează că până în 2050 aproximativ 70% din populație va trăi în medii urbane. Pe lângă beneficiile pozitive ale traiului în mediul urban (accesul crescut la asistență medicală, oportunități educaționale îmbunătățite, salarii mai mari) și timpul petrecut în interiorul locuinței va crește. Calitatea aerului din interior este un factor important în menținerea sănătății și a stării de bine. O calitate a aerului scăzută a fost asociată cu diverse probleme de sănătate, inclusiv boli respiratorii, boli cardiovasculare și afecțiuni oncologice Cu toate acestea, cercetările recente au arătat, de asemenea, o relație semnificativă între calitatea aerului din interior și sănătatea mintală.
Aerul poluat din locuințe influențează sănătatea mentală
Efectele calității slabe ale aerului din interior asupra sănătății fizice au fost bine documentate. Cu toate acestea, studii recente au arătat că o calitate slabă a aerului din interior poate avea și efecte semnificative asupra sănătății mintale: poluanți precum PM2,5 (particule în suspensie), COV (compuși organici volatili) și oxizi de azot pot cauza depresie; timpul petrecut în prezența COV poate crește nivelul de anxietate și expunerea la poluanți precum PM2,5 și oxizi de azot pot accelera tulburările de personalitate.
Îmbunătățirea calității aerului din interior poate fi obținută prin diferite măsuri, inclusiv aerisirea adecvată, curățenia făcută, în mod regulat, și utilizarea purificatoarelor de aer. Oamenii de știință de la Dyson studiază praful de peste 20 de ani și au proiectat un purificator de aer inteligent, încorporat cu filtru HEPA, capabil să capteze 99,95% din particulele cu dimensiunea de 0,1 microni. De asemenea, acesta conține un strat de cărbune activ care îndepărtează mirosurile și gazele, inclusiv compușii volatili organici. Mai mult, purificatorul folosește un senzor cu stare solidă pentru a detecta moleculele de formaldehidă de 500 de ori mai mici de 0,1 microni și pentru a menține precizia pe toată durata de viață a aparatului.
Un dormitor aerisit înseamnă un somn mai profund
O noapte petrecută într-un dormitor bine ventilat înseamnă o mai bună performanță în activitățile de a doua zi. Această concluzie este evidențiată de o cercetare care studiază modul în care calitatea slabă a aerului din dormitor afectează somnul.
Ca o consecință a proceselor metabolice ale corpului, oamenii afectează calitatea aerului în timp ce dorm. Calculatoarele, ecranele TV, mobilierul și hainele poluează, de asemenea, calitatea aerului din dormitor. Poluarea se acumulează, în timpul nopții, dacă nu este diluată, de exemplu, prin aerisire. Fără o aerisire adecvată, activități precum gătitul, dușul sau curățenia, contribuie la un aer slab în interior. Purificatorul Dyson de ultimă generație este gândit astfel încât să protejeze sănătatea și să faciliteze un somn odihnitor, astfel că acesta generează puterea de circulație pentru a atrage în aparat chiar și poluanții îndepărtați, proiectând aerul purificat în întreaga încăpere. De asemenea, datorită modului Nocturn, aparatul monitorizează și purifică folosind cele mai silențioase setări, împreună cu un afișaj estompat, astfel că somnul nu va avea de suferit.
Aerul, la fel ca hrana este un element vital în viața oamenilor. Dincolo de îndeplinirea nevoii de supraviețuire, dacă ne asigurăm că îl ventilăm, astfel încât să îndepărtăm particulele nocive, putem crește semnificativ calitatea vieții, printr-o stare generală de bine și un somn mai odihnitor.