Inspecția Inteligentă a Liniilor de Transmisie 2.0: soluția viitorului pentru operatorii de energie electrică

București, 24 martie 2022. Structura de bază a sistemelor de energie electrică este reprezentată de liniile de transmisie și de turnuri, care se numără printre cele mai importante infrastructuri, iar gestionarea și întreținerea lor reprezintă una dintre cele mai dificile misiuni pentru operatori. În acest context, soluția de Inspecție Inteligentă a Liniilor de Transmisie 2.0 de la Huawei pune accentul pe îmbunătățirea securității, eficienței și a punerii în aplicare a unor practici cât mai ecologice în procesul de gestionare și întreținere a rețelelor electrice.

Bazată pe o arhitectură pe trei niveluri de tip cloud-edge-device, soluția utilizează date de la terminale inteligente de pe teren, integrate prin intermediul unei opțiuni de moduri de rețea – inclusiv microunde, fibră optică și IP – în platformele digitale și video de cloud bazate pe inteligență artificială ale Huawei, pentru a oferi posibilitatea de inspecție și evaluare de la distanță. Soluția oferă suport pentru servicii end-to-end cu o procesare intensă a datelor pe distanțe mici până la foarte mari, în zone diferite.

Screenshot 2022-03-24 142014

În multe cazuri din diferite țări, atât liniile de transmisie, cât și turnurile sunt ridicate la înălțimi mari și adesea se află în zone îndepărtate, greu accesibile și potențial periculoase. De asemenea, acestea fac obiectul efectelor condițiilor meteorologice nefavorabile și al dezastrelor naturale, cum ar fi incendiile, dar sunt și o țintă pentru posibile furturi de materiale și sabotaj.

Aceste aspecte limitează amploarea și frecvența inspecțiilor, dar și punerea în aplicare a programelor de întreținere preventivă, accesul fiind costisitor și consumator de timp pentru angajații care lucrează pe teren. Personalul cu această responsabilitate este supus pericolelor legate de lucrul în astfel de medii, ceea ce face ca inspecția rețelelor electrice să fie o muncă lungă, grea și riscantă, iar siguranța personalului să fie o prioritate. De exemplu, inspectorii cărora li se cere să urce pe un turn pentru diagnosticarea vizuală a defecțiunilor ar putea efectua patru inspecții de turnuri pe zi în zone ușor accesibile, dar numai două în locații montane, unde accesul este mai dificil. În plus, din cele până la șase ore pe care le pot petrece la fața locului, doar pentru aproximativ o oră este posibil să se afle pe turn.

Soluțiile inovatoare care valorifică noile tehnologii de monitorizare, comunicare și gestionare a datelor, precum și de vizualizare oferă, astfel, posibilitatea de a atinge noi niveluri de eficiență și siguranță.

Principalele beneficii ale soluției de Inspecție Inteligentă a Liniilor de Transmisie 2.0 de la Huawei includ:

  • Securitate sporită atât pentru personal, cât și pentru rețeaua electrică: Diagnosticarea inteligentă de la distanță a potențialelor defecțiuni atenuează riscurile legate de mediile de lucru dificile și permite o detectare mai rapidă, evitând astfel întreruperile neplanificate de energie electrică. Inspecția de la distanță a turnurilor permite detectarea intruziunilor și reduce riscul de furt.
  • Eficiență mai mare: Cu inspecție 24/7, eficiența procesului de control este îmbunătățită de 80 de ori, iar frecvența de acoperire poate fi, de asemenea, cu mult îmbunătățită.
  • Proces mai ecologic: Diminuarea forței de muncă și a utilizării vehiculelor reduce emisiile de carbon și, implicit, amprenta globală de carbon a companiei de electricitate. De asemenea, se îmbunătățește capacitatea de detectare timpurie a fenomenelor naturale, cum ar fi incendiile.

 

Îmbunătățirea procesului de inspecție a liniilor de transmisie în orașul Zhongshan din China

Furnizorul de energie electrică Power Supply Bureau pentru orașul Zhongshan din sudul Chinei se confrunta cu o incidență ridicată a întreruperilor neplanificate de energie electrică, în medie de aproximativ douăzeci pe an, din cauza numeroaselor construcții ce au loc în orașul în curs de dezvoltare.

Existând dificultăți legate de numărul mic de inspecții, furnizorul de energie electrică din Zhongshan a încheiat un parteneriat cu Huawei pentru a dezvolta o soluție pentru îmbunătățirea procesului de inspecție, ce presupune montarea de camere pe stâlpi și turnuri de transmisie cheie, în zonele cu risc ridicat.

Compania a constatat că o singură inspecție manuală la scară largă care dura 5 zile ar putea fi redusă la 2 ore cu o inspecție video de ansamblu. În plus, densitatea de acoperire ar putea fi crescută la 100%, cu un set de dispozitive montat/kilometru care să acopere 2.000 de turnuri.

Așadar, numărul mediu de întreruperi neplanificate de energie electrică a fost redus la două pe an, cu posibilitatea identificării riscurilor în timp real și raportării automate a alarmelor.

Această soluție monitorizează operațiunile cu grad ridicat de risc, ne avertizează cu privire la riscuri și ne ajută să intervenim proactiv, ceea ce contribuie la securizarea industriei energiei electrice“, a spus Chen Qingjiang, director al Power Supply Bureau, Zhongshan, din cadrul companiei China Southern Power Grid.

Avantajele monitorizării avansate a transmisiilor

În timp ce monitorizarea avansată a liniilor de transmisie poate implica înlocuirea inspecției manuale cu cea automată, impactul acesteia devine și mai semnificativ în contextul tranziției energetice globale.

Pe măsură ce decarbonizarea crește în toate sectoarele, necesitatea de a gestiona fluxul de energie solară și eoliană intermitente și alte surse de energie regenerabilă în sistem 24/7 devine din ce în ce mai importantă pentru a menține acest impuls.

Robin Lu, vicepreședinte executiv al Global Energy Business Unit din cadrul Huawei Enterprise, afirmă că informațiile vaste, rețelele ad-hoc, instalarea și întreținerea ușoară a soluției aduc beneficii numeroase companiilor energetice ce își pot digitaliza activitatea de inspecție.

Astfel, se creează un mediu de inspecție mai sigur și mai eficient, ce reprezintă o asigurare că industria oferă o aprovizionare mai bună și stabilă cu energie electrică pentru toți membrii societății“, a spus Robin Lu.

Despre Soluția de Inspecție Inteligentă a Liniilor de Transmisie 2.0 de la Huawei

Huawei a lansat soluția în cadrul Mobile World Congress (MWC) 2022 din Barcelona, unde compania a făcut echipă cu parteneri din industrie pentru a prezenta soluții și practici inovatoare pentru sectorul energetic și alte sectoare. La MWC 2022, Huawei s-a concentrat, în special, pe transformarea digitală industrială, pe inovarea infrastructurii digitale și pe reducerea emisiilor de carbon. În plus, Huawei a lansat o serie de soluții industriale bazate pe scenarii, soluții pentru centre de date full-stack și campusuri inteligente, precum și cele mai recente produse datacom, optice și de stocare ale companiei.

Despre Huawei

Huawei este un important furnizor global de infrastructură de tehnologie a informațiilor și comunicațiilor (TIC) și dispozitive inteligente. Compania are 194.000 de angajați și operează în peste 170 de țări și regiuni. Fondată în 1987, Huawei este o companie privată deținută integral de angajații săi. Cu soluții integrate în patru domenii cheie – rețele de telecomunicații, IT, dispozitive inteligente și servicii cloud – s-au angajat să aducă tehnologia digitală fiecărei persoane, locuințe și organizații pentru o lume inteligentă, complet conectată.

Portofoliul complet de produse, soluții și servicii Huawei este competitiv și sigur. Prin colaborarea deschisă cu partenerii ecosistemului, creează valoare de durată pentru clienți, fac eforturi pentru a oferi oportunități oamenilor, pentru a îmbogăți viața de acasă și pentru a inspira inovație în organizațiile de toate formele și dimensiunile. La Huawei, inovația se concentrează pe nevoile clienților. Compania investește masiv în cercetarea de bază, concentrându-se pe descoperiri tehnologice care duc lumea înainte. Pentru mai multe informații, vizitați Huawei online pe www.huawei.com sau urmăriți-ne pe:

http://www.linkedin.com/company/Huawei

http://www.facebook.com/HuaweiRO

http://www.youtube.com/Huawei

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *